Ik ben nu Excellent verzekerd en wil minder premie betalen

Geschreven door: Eugène Wammes28-11-2016 Ik ben nu Excellent verzekerd en wil minder premie betalen

Deze vraag wordt ons momenteel veel gesteld. Dat begrijpen wij. Door de premieverhogingen die de afgelopen jaren zijn doorgevoerd is de premie van dit aanvullende pakket van Avero Achmea aardig opgelopen. Laten we voorop stellen dat de dekking van dit pakket ook inderdaad Excellent is. Als grote pluspunten van dit pakket kunnen we o.a. noemen:

  • Onbeperkte vergoeding fysiotherapie
  • Alternatieve geneeswijzen tot maximaal € 1000,- per jaar
  • Ruime vergoeding voor brillen
  • Eigen bijdrage geneesmiddelen vergoedt tot € 750,- per jaar
  • Volledige dekking orthodontie tot 22 jaar
  • Orthodontie vanaf 22 jaar 70% tot € 1.500,-
  • Tandheelkundige hulp na een ongeval tot € 10.000,-

Dit zijn maar een paar punten. De lijst is langer. Deze pluspunten hebben uiteraard een prijs. Het is goed mogelijk dat deze prijs voor u te hoog is. Als u bereid bent om qua dekking in te leveren, welke alternatieven zijn er dan en wat zijn de verschillen?

Alternatief

We moeten hier direct melden dat er niet één alternatieve beste keus is. Het is afhankelijk van uw persoonlijke situatie en wensen. Om een beeld te geven van de mogelijkheden zullen we in dit artikel een aantal alternatieven aandragen met daarbij de plussen en minnen. We zullen van de diverse maatschappijen steeds één aanvullende dekking bespreken. We kiezen steeds het pakket met de meest uitgebreide dekking die beschikbaar is tegen een premie die lager ligt dan de premie van het Excellent pakket.

Delta Lloyd

De Delta Lloyd Groep heeft circa 8% van de Nederlandse verzekeringsmarkt in handen en is daarmee de vijfde verzekeraar van Nederland. Delta Lloyd biedt de aanvullende dekking Comfort. Dit pakket kent een iets lagere premie dan het Excellent pakket. Er zit een verschil in de vergoeding van de fysiotherapeut. Delta Lloyd vergoedt 36 behandelingen en de orthodontie is beperkt tot 80% van € 2250,-. De premie van de basisverzekering bij Delta Lloyd is ook lager dan bij Avero Achmea. Delta Lloyd kent echter wel een strenger preferentiebeleid (voor meer informatie over preferentiebeleid klik hier) met betrekking tot de verstrekking van medicijnen. Dit is deels labelpreferentie (gelijk aan Achmea) en deels laagste prijsgarantie (slechter dan Achmea). Voor een compleet verschillenoverzicht klikt u hier.

ONVZ

ONVZ is een Nederlandse verzekeringsmaatschappij die zich uitsluitend richt op het gebied van zorgverzekeringen. ONVZ is een onderlinge waarborgmaatschappij en handelt daarmee zonder winstoogmerk. Met circa 450.000 verzekerden is ONVZ een middelgrote zorgverzekeraar. ONVZ biedt de aanvullende verzekering Optifit. De premie van dit pakket ligt ongeveer € 20,- per maand lager dan Excellent (afhankelijk van uw leeftijd). Voor deze dekking geldt normaal een medische selectie. Heb je een Excellent pakket dan kunnen we dit pakket aanvragen zonder deze selectie. De dekking kent een lagere vergoeding voor de fysiotherapeut (35 behandelingen). Verder maken zij voor de vergoeding van alternatieve geneeswijzen verschil in behandelingen door artsen of therapeuten. De vergoeding voor artsen is maximaal € 750,- maar voor therapeuten is deze maar € 250,-. Ook kennen zij in de aanvullende verzekering geen tandartskosten na een ongeval. Pluspunt is de volledige vergoeding voor orthodontie voor kinderen tot 18 jaar, hoge vergoeding voor de eigen bijdrage van medicijnen en ONVZ staat altijd bovenaan de lijst met best beoordeelde zorgverzekeraars. Misschien wel het grootste pluspunt van ONVZ is dat zij een van de weinige is die géén preferentiebeleid kennen met betrekking tot de vergoeding van medicijnen. De aanzienlijke premiebesparing ten opzichte van de geboden dekking maken dit een prima alternatief. Voor een volledig overzicht van de verschillen klikt u hier.

CZ

De CZ Groep is een Nederlandse zorgverzekeraar. Met bijna 3 miljoen verzekerden is de CZ Groep in 2008, na Achmea en Uvit, de op twee na grootse zorgverzekeraar van Nederland. CZ biedt het aanvullende pakket Top. Dit pakket kent 36 behandelingen van de fysiotherapeut. Als de fysiotherapeut niet gecontracteerd is, vergoeden zij slechts 75% van de nota. De premie ligt op het niveau van ONVZ Optifit. Groot nadeel van dit pakket is dat er géén dekking is voor orthodontie. Dan zul je een aanvullend pakket Gezinnen moeten kiezen. Deze is echter weer een stuk duurder en kent een hele lage vergoeding voor fysiotherapie. CZ kent weer wel de dekking voor tandheelkundige hulp na een ongeval. CZ is qua preferentiebeleid hetzelfde als Delta Lloyd. Voor een volledig overzicht van de verschillen klikt u hier.

Amersfoortse

De Amersfoortse is De Inkomensverzekeraar voor ondernemers; specialist op het gebied van inkomensverzekeringen voor zelfstandig ondernemers, werkgevers en werknemers. Amersfoortse biedt het Uitgebreid pakket aan. Van alle hier genoemde alternatieven bieden zij de laagste vergoeding voor fysiotherapie (21 behandelingen). De maximale vergoeding voor alternatieve geneeswijzen is € 500,- en voor de vergoeding van brillen moet er sprake zijn van een minimale dioptrie van 1,5. De premie van dit pakket ligt wel weer iets onder die van ONVZ en CZ. Voor een volledig overzicht van de verschillen klikt u hier.

Stad Holland

Stad Holland Zorgverzekeraar is een zelfstandige, kleine zorgverzekeraar. Stad Holland scoort altijd goed in het jaarlijkse Prestatieonderzoek over verzekeraars. Stad Holland kent geen aparte tandartsdekking. In tegenstelling tot alle andere verzekeraars maakt de tandartsdekking onderdeel uit van het aanvullende pakket. Hier kun je dus geen keuze in maken. Het AV Riant pakket kent dan ook standaard een dekking voor tandheelkundige hulp tot € 500,- per jaar. Dat maakt dit pakket wat lastig te vergelijken met andere verzekeraars. Heb je op dit moment al een tandartsdekking dan zal het vergelijken geen problemen opleveren. Ten opzichte van het Excellent pakket met tandartsdekking valt er een aardige premiebesparing te realiseren. Deze verzekering kent 36 behandelingen fysiotherapie; € 500,- dekking voor alternatieve geneeswijzen. Orthodontie en brillen is wel wat beperkt en ook geen ongevallendekking voor tandheelkundige hulp. Het grootste minpunt is het preferentiebeleid voor het verstrekken van geneesmiddelen. Stad Holland werk met de laagste prijsgarantie. Voor een volledig overzicht van de verschillen klikt u hier.

Univé

Univé is een verzekeraar die rechtstreeks zaken doet met consumenten. De eerder genoemde verzekeraars werken via financiële dienstverleners zoals wij. Vaak wordt gedacht dat producten van verzekeraars die rechtstreeks werken goedkoper zijn, omdat er een schakel minder tussen zit. Dit is niet juist. Een verzekeraar die rechtstreeks zaken doet met consumenten heeft een hele andere bedrijfsvoering dan een ‘intermediaire’ maatschappij. Zij hebben namelijk een veel grotere verkoopafdeling nodig om alle vragen van consumenten te beantwoorden. Dus niet alleen de vragen die gaan over de declaraties, maar ook over welke dekkingen er precies in de pakketten zitten. Je kunt je overigens wel afvragen hoe onafhankelijk het ‘advies’ van deze verzekeraars is. Daarnaast zal een ‘directe’ verzekeraar veel meer budget kwijt zijn aan marketing en reclame. Deze kosten moeten ook weer in de prijs opgenomen worden. Het meest uitgebreide pakket van Univé is het Aanvullend Best pakket. Dit pakket kent 22 behandelingen fysiotherapie. Eén behandeling meer dan bijvoorbeeld de Amersfoortse. Als de fysiotherapeut niet gecontracteerd is dan wordt maximaal maar 80% vergoedt. Dit geldt overigens bij meerdere vergoedingen. Alternatieve geneeswijze wordt vergoed tot maximaal € 800,- per jaar. De vergoeding van brillen geldt alleen bij bepaalde leveranciers. De aanvullende verzekering kent geen dekking voor orthodontie. Hier is een aanvullende tandartsverzekering voor nodig. Voor eigen bijdragen van geneesmiddelen is helemaal geen dekking. Voor een volledig overzicht van de verschillen klik dan hier.

Conclusie

Het is uiteraard mogelijk om premie te besparen. Dit houdt wel in dat u ergens op de dekking moet inleveren. Bovenstaand vindt u een korte beschrijving van eventuele mogelijkheden. Wilt u meer informatie over deze mogelijkheden neem dan contact met ons op voor het maken van een afspraak op 0299-399034. U kunt ook een email sturen aan zorgverzekering@mza.nl wij zullen dan contact met u opnemen.

Noodplan verlengd, dit zijn de wijzigingen.

29-05-2020 Noodplan verlengd, dit zijn de wijzigingen.

Licht aan het einde van de tunnel

27-05-2020 Licht aan het einde van de tunnel

Langer thuiswerken, wat nu?

23-04-2020 Langer thuiswerken, wat nu?

Update: Wat betekent het Noodplan van de overheid voor uw bedrijf?

01-04-2020 Update: Wat betekent het Noodplan van de overheid voor uw bedrijf?