Ik ga scheiden

Particulier

Uit elkaar gaan, betekent ook de spullen verdelen. Daarbij is het belangrijk te weten welke afspraken jullie daarover hebben gemaakt toen jullie trouwden of gingen samenwonen. Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd, of hebben jullie bij het geregistreerd partnerschap vastgelegd wie wat heeft meegenomen.

Bezittingen en schulden

Bij het verdelen gaat het allereerst over de bezittingen. Niet alleen je huis, inboedel en auto, maar ook de bankrekeningen en beleggingen. En de kapitaal- en lijfrenteverzekeringen en pensioenen vallen hieronder. Daarnaast moet je de schulden verdelen, bijvoorbeeld de hypotheekschuld en persoonlijke leningen.

Wat doe je met de woning?

Heb je samen een koopwoning? Dan kunnen jullie het huis verkopen en de opbrengst of schuld verdelen. Ook kan een van jullie in het huis blijven wonen, maar dan moet je wat meer regelen.

Jij blijft in het huis wonen

Als jij in het huis blijft wonen, dan koop je je ex-partner uit. Dat betekent dat je de helft van de overwaarde van het huis aan hem of haar betaalt. Dat kan met je spaargeld, of door maandelijks meer hypotheek te gaan betalen. Daarvoor moet je inkomen natuurlijk wel hoog genoeg zijn. Om dit te regelen moet je wel even langs de notaris en de geldverstrekker. Als je huis geen overwaarde heeft, dan moet je in het echtscheidingsconvenant regelen wat jullie met het huis gaan doen en wie wat aan wie betaalt. Dat gebeurt buiten de geldverstrekker om. Zodra jullie een afspraak hebben gemaakt – die ook mogelijk is – dan komt de geldverstrekker weer in beeld.

Je ex-partner blijf in het huis wonen

Blijft je ex-partner in het huis wonen, dan geeft deze vijftig procent van het eigenwoningforfait aan als inkomsten uit eigen woning. Die andere vijftig procent geeft hij aan als ontvangen alimentatie. Betaal jij als niet-bewoner de volledige hypotheekrente, dan:

  • Is vijftig procent aftrekbaar als hypotheekrente;
  • Moet je vijftig procent van het eigenwoningforfait aangeven. Dat kun je weer als betaalde alimentatie aftrekken van de belasting.

Deze mogelijkheid bestaat tot twee jaar na de scheiding. Daarna wordt het aandeel in de woning (onder aftrek van de hypotheekschuld) belast in box 3. Daarnaast mag je de betaalde hypotheekrente aftrekken.

Let op

  • De manier waarop jullie de woning verdelen heeft gevolgen voor de belastingaangifte. Het is dus goed om eerst advies te vragen aan bijvoorbeeld een belastingadviseur.
  • Wil een van jullie het huis overnemen, ga dan goed na of dat financieel mogelijk is. Vraag daarvoor advies bij een hypotheekadviseur of bank.

Specialist op dit gebied

Eugène Wammes

Mijn naam is Eugène Wammes. Mijn grootste specialiteiten zijn mijn inlevingsvermogen en luistervaardigheid. Vanuit die kwaliteiten kan ik met mijn kennis en ervaring op het gebied van de zorg antwoord geven op de vragen van de cliënt. Dat...

Jan Mühren

Hallo, mijn naam is Jan Mühren. Bij Molenaar & Zwarthoed werken wij er als team hard aan om goed advies te geven aan onze huidige en toekomstige relaties, en ik ben blij als daar positief op wordt gereageerd. In het sociale leven in...

Sindy Hoekstra

Mijn naam is Sindy Hoekstra en ik ben als Assistent Relatiebeheer Financiële Planning werkzaam bij Molenaar & Zwarthoed Adviseurs.

De vragen die mij het meest gesteld worden hebben vooral betrekking op de hypotheek. Voorbeelden zijn...