Ik las gisteren een interessant artikel in de krant van Wakker Nederland: auto brengt geld op. Zo’n titel valt gelijk op. Volgens mij brengt een auto namelijk alleen maar geld op als je hem wegdoet. Het artikel ging over de laatste hit op internet. Na Airbnb waarin je jouw woning tijdelijk kunt delen is het nu ook mogelijk om jouw auto tijdelijk te verhuren. Via sites als Snappcar of Mywheels kun je aangeven dat jouw auto beschikbaar is. Als iemand om een auto verlegen zit kan hij dit aangeven. Je kan zelf bepalen of en voor welk bedrag diegene de auto kan huren. Het delen van duurzame goederen past helemaal bij deze tijd.
Nu zal het een vorm van beroepsdeformatie zijn maar in mijn gedachten loop ik dan onbewust de polisvoorwaarden van de autoverzekering door. In bijna alle polisvoorwaarden is een uitsluiting opgenomen waarin staat dat de verzekeraar geen schade vergoedt als er sprake is van verhuur van het voertuig. Er is bij verhuur namelijk sprake van een verhoogd risico voor de maatschappij. Als de huurder dus schade veroorzaakt met jouw auto, keert jouw verzekering niet uit. Als het een schade aan een tegenpartij betreft is de verzekeraar, op grond van de WAM, verplicht de schade uit te keren. Zij zullen vervolgens de schade-uitkering op jou verhalen. Bij een letselschade praat je dan zomaar over ettelijke duizenden euro’s.
Volgens de websites van de verhuurorganisaties wordt er gedurende de verhuurperiode een aparte autoverzekering afgesloten. Hierdoor maakt het volgens deze organisaties niet meer uit of verhuur verzekerd is op de reguliere autoverzekering. Helaas zijn hiermee nog niet alle eventuele problemen verholpen. Je eigen verzekeraar blijft namelijk de aan de auto gekoppelde risicodrager.
In Nederland wordt een benadeelde van een schade waar een motorvoertuig bij betrokken is beschermd. Hij heeft het recht om rechtstreeks aan te kloppen bij de verzekeraar die het kenteken heeft aangemeld bij het RDW. Op deze manier komt de benadeelde niet bij de verzekeraar van de aparte polis terecht. Daarnaast dien je bij een nieuwe verzekeringsaanvraag de geleden schade wel te vermelden. Ook al is deze wel verhaald op de apart afgesloten polis. Dit zorgt wellicht voor problemen bij de acceptatie van een nieuw af te sluiten verzekering. Ook is het zo dat de apart afgesloten polis de schade aan jouw auto altijd afwikkelt op basis van dagwaarde. Met name bij wat oudere auto’s kan deze dagwaarde behoorlijk laag zijn. Zeker niet voldoende om een vervangende auto aan te kunnen schaffen. Je wordt dan door de schuld van een ander geconfronteerd met hoge kosten voor een vervangende auto.
Niet alleen voor de verhuurder zitten er haken en ogen aan deze constructie. Ook als huurder van een auto kun je tegen problemen aanlopen. Breng je als huurder schade toe aan een gehuurde auto (denk bijvoorbeeld aan schade aan het interieur) dan kent de aansprakelijkheidsverzekering ook een uitsluiting. Schade aan gehuurde zaken is namelijk uitgesloten van dekking. Als de schade dus niet onder de autoverzekering of de aparte aanvullende dekking valt kun je als huurder worden aangesproken.
Kortom, pas op met huren of verhuren van je auto. Neem vooraf contact op met je adviseur om de eventuele gevolgen door te spreken. Een kleine vergoeding aan verhuuropbrengsten, weegt vaak niet op tegen de ellende die je kunt krijgen met de autoverzekering.