De (on)zin van een uitvaartverzekering!

Geschreven door: Jan Mühren02-02-2016 De (on)zin van een uitvaartverzekering!

Life is a fatal disease. Het klinkt gek maar de enige zekerheid die je hebt in het leven is dat je ooit zult sterven. De enige onzekerheid hierin ligt in het tijdstip wanneer dit gaat gebeuren. In deze onzekerheid ligt de basis van de uitvaartverzekering. De uitvaartverzekering is de enige verzekering waarvan je van tevoren zeker weet dat deze ooit gaat uitkeren. Dan zou je zeggen dat we toch allemaal en masse een uitvaartverzekering moeten gaan afsluiten. Toch gaat die vlieger niet op.

Bij het sluiten van verzekeringen geldt altijd een hele belangrijke regel, "Verzeker je alleen tegen risico's die je niet zelf kunt dragen!". Voor uitvaartverzekeringen geldt dit zeker. Een gemiddelde uitvaart kost momenteel tussen de € 7.000,- en € 10.000,-. Beschik je over voldoende vermogen om de kosten van een uitvaart te kunnen betalen, is er geen verzekering nodig. Heb je deze buffer niet dan is het verstandig hier een voorziening voor te treffen. Deze voorziening kan op meerdere manieren worden getroffen. Een uitvaartverzekering is daar een van.

De kosten van de uitvaart zijn vaak niet de enige financiële gevolgen van een overlijden. Vaak valt er door het overlijden een inkomen weg. Dan is een bedrag van €10.000,- niet voldoende. In deze gevallen is een voorziening in de vorm van een overlijdensrisicoverzekeringen een betere oplossing. Deze verzekeringen kennen meestal een veel hoger verzekerd bedrag. Omdat deze verzekering een einddatum kent keert hij dus niet in alle gevallen uit. Je kunt immers nog in leven zijn op de einddatum.

Welke voorziening het beste bij jouw situatie past is maatwerk. Voor een alleenstaande kan een uitvaartverzekering een adequate dekking bieden. Is er sprake van een gezinssituatie met kinderen dan zal in de regel een overlijdensrisicoverzekeringen een betere dekking bieden voor de ouders en een uitvaartverzekering voor de kinderen. Het voordeel van het sluiten van een uitvaartverzekering voor kinderen is dat de premie dan het laagst is.

Voor mensen met een vermogen in box 3 dat ver boven de vrijstelling ligt kan het ook interessant zijn om een uitvaartverzekering te sluiten. Uitvaartverzekering met een waarde onder de € 6.920,- (2015) zijn namelijk vrijgesteld. Je kunt dan een uitvaartverzekering met dit verzekerd bedrag sluiten tegen betaling van een eenmalige koopsom. Je bespaart dan jaarlijks 1,2% belasting over de hoogte van de koopsom. 

Noodplan verlengd, dit zijn de wijzigingen.

29-05-2020 Noodplan verlengd, dit zijn de wijzigingen.

Licht aan het einde van de tunnel

27-05-2020 Licht aan het einde van de tunnel

Langer thuiswerken, wat nu?

23-04-2020 Langer thuiswerken, wat nu?

Update: Wat betekent het Noodplan van de overheid voor uw bedrijf?

01-04-2020 Update: Wat betekent het Noodplan van de overheid voor uw bedrijf?